Новини
Бородянка
Екологія

1250° за Цельсієм: в Бородянці презентували унікальну еко-технологію для переробки сміття


Передова технологія передбачає отримання енергії з матеріалів, які ми викидаємо на смітник.

30 січня в Бородянці відбулася презентація унікальної технології для переробки сміття і подальшого його використання у вигляді полетів для виробництва енергії, зокрема, теплоенергії та електроенергії.

Для виробництва полетів підходить практично будь-яке сміття, окрім каменю, скла та металів. Все інше підходить для переробки, навіть гума, покришки та відходи сільськогосподарської продукції, а також сміття із колишніх вигрібних ям 30-50-річної давнини. Сміття переробляють в полети, які надалі спалюють при температурі 1250°С. Для прикладу, у наших котлах температура спалювання становить 800-850°С. За словами розробників саме така надзвичайно висока температура дає можливість спалити сміття без диму та викидів, тож весь комплекс є абсолютно безпечним, екологічним та ще й економічним. Адже використання цієї технології дає можливість в результаті заощаджувати кошти, наприклад, на опаленні в 4-10 разів.

Технологію винайшли в Румунії, наразі її активно використовують більше ніж 10 країнах світу, зокрема в Японії, Німеччині, Великобританії, Австрії, Угорщині та Ізраїлі. В Бородянці еко-технологію презентував колишній керівник дипломатичної місії в Румунії Теофіл Рендюк.

«Ця технологія – це майбутнє, тож, зважаючи, якою великою проблемою для України є сміття я вирішив отримати мандат від винахідника, аби привезти цю технологію у рідну країну», – розповів Теофіл Рендюк. – «Є готовність інвестора і автора постачати таку технологію в Україну. Натомість технологія є актуальною і потрібною для нашої країни, адже це дасть можливість не лише отримувати тепло- та електроенергію, а фактично знищити сміттєзвалища, навіть котрим 30-50 років».

Варто зазначити, що в Бородянці цю технологію презентували не випадково. Війна проти сміттєзвалища в районі точиться вже давно. Вже не перший рік величезні груди сміття на 13 гектарах вже чимало років отруюють життя мешканцям Нове Залісся, Бородянський район.

«Задача стоїть розібратися з тим сміттям, завезти туди екологічно-чисту, потужну технологію і зняти його, як екологічне лихо, а більше перевести у фінансове зростання населеного пункту, щоб замість екологічних проблем люди мали фінансовий зиск», – прокоментував Бородянський селищний голова Олександр Сахарук.