Новини
Україна
Кримінальні новини

«8000 - кожному»: Кіберполіція застерігає від шахрайства


Аферисти в мережі Інтернет виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат.

Із початку грудня 2020 року близько 100 громадян постраждали від рук шахраїв.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Шахраї діють так

Розміщають відео, де президент України розповідає про виплату матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8 тисяч гривень. В описі до відео злочинці розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен.

Далі на сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Однак у подальшому шахраї просять сплатити послуги юриста за оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. Здебільшого для цього використовують вбудований чат-бот.

У поліції зазначили, що після виконання таких дій громадяни не лише переказують гроші за неіснуючі послуги, але й передають персональні дані аферистам.

Зауважимо, «Погляд» інформував, що отримати допомогу можуть як наймані працівники юридичних осіб або ФОПів, так і фізичні особи-підприємці - але існує перелік умов, яким необхідно відповідати. Втім, встигнути оформити заявку на отримання компенсації від держави потрібно з 14 до 31 грудня.

Виконати процедуру оформлення заяви на допомогу від держави можна на порталі «Дія» в особистому кабінеті або через додаток у розділі «Послуги».

Кіберполіція закликає громадян бути пильними та радить:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім;
  • якщо ж особисту (персональну) інформацію розголошено, звернутись до банку та заблокувати картку;
  • у разі підозри шахрайських дій - негайно повідомляти правоохоронні органи.

Раніше «Погляд» пиcав, що прокуратура Київської області попереджає про шахрайство. Нещодавно «Погляд» повідомляв, що під Києвом стажер-шахрай за привласнення коштів отримав підозру.

Для зручності і аби бути першим у курсі найсвіжіших новин України та світу - переходьте і підписуйтесь на наш Telegram-канал  «Погляд Київщина - Інформаційна Агенція». Щоб не пропустити найсвіжіші новини - обов'язково вмикайте повідомлення у вашому Telegram.