Новини
Екологія
Новини світу

2019 рік може увійти в ТОП-5 найтепліших за всю історію спостережень


За даними ВМО, нинішній липень, як мінімум повторив, а то і перевершив показники найспекотнішого місяця в історії спостережень.

Як повідомляють в Meteorology and Climatology Department of TSNUK, очікується, що 2019 рік увійде в п'ятірку найтепліших за всю історію спостережень і що період 2015–2019 рр. стане найтеплішим п'ятирічним періодом, зафіксованим на планеті.

Нагадаємо, для європейських країн 25 липня стало днем нових національних температурних рекордів, в багатьох місцях вперше були відмічені температури, що перевищують 40.0°С. Після цього європейська спека попрямувала в Гренландію, через що льодовиковому щиту планети загрожує рекордне танення.

Натомість 30 липня на станції «Норд», розташованій на відстані 900 км від Північного полюсу, була зафіксована температура 16°C, а в західній частині Гренландії на станції «Каарсут» (близько 71°пн.ш.) – 20,6°C. На станції «Верхній табір», в піковій точці льодяного щита (на висоті 3200 м), була зафіксована температура 0,0°C.

В ООН зазначили, що аномальна спека в Європі – прямий наслідок зміни клімату.

Такі високі температури спричинили зростання інтенсивності стихійних пожеж в арктичних зонах.

Також зазначається, що в липні 2019 р. сумарний обсяг викидів СО2 в результаті стихійних пожеж за Полярним колом становив 75,5047 мегатони, що еквівалентно обсягу викидів від спалювання викопних видів палива в Колумбії за 2017 р.

Як писали в ІА «Погляд» раніше, вміст CO2 в атмосфері Землі перевищив рекордну позначку.