Новини
Головні новини

19 серпня – Преображення Господнє. Яблучний Спас


19 серпня християни відзначають Преображення Господнє або Спас на горі. Згідно з Біблією, цього дня – рівно за 40 днів до розп’яття – Ісус з учнями піднявся на гору Фавор. Під час молитви лице Ісуса освітило яскраве сяйво, а його одяг став білосніжним. Ісус преобразився на очах своїх учнів, відкривши їм своє призначення – врятувати людей, задля чого йому судилося померти в муках, а потім воскреснути. Звідси й назва – Преображення. Повернувшись з гори, Ісус наказав зібрати яблука, щоб Господь міг їх освятити. Інша назва свята – Спас Яблучний або свято врожаю. У свято Яблучного Спаса звершується Божественна літургія, в кінці якої відбувається освячення яблук та інших фруктів. Вважається, що в святковий день яблука набувають магічної сили і можуть подарувати красу й молодість тим, хто їх скуштує.
Традиції на Яблучного Спаса
  • До 19 серпня заборонялося їсти яблука або будь-які інші плоди, крім огірків та ягід. Особливо це стосувалося матерів, які втратили дітей. Вважалося, що в цей день Матір Божа на тому світі роздає діткам золоті яблука. Однак діти, чиї батьки порушили обітницю, стоять і плачуть — їм яблук не дістається.
  • Цього дня прийнято їсти фрукти, поливаючи їх медом.
  • Відкушуючи перше яблучко, потрібно загадати бажання.
  • 19 серпня освячувалися вінки з жита та пшениці.
  • Поминалися душі померлих. Згідно з віруваннями, — це третій час у році, коли мерці приходять до живих. Перший — у Страсний Четвер, а другий — на Зелені Свята. У народі вірили, що предки приходять охороняти господарство і урожай, тож залишали для них на Спаса гостинці — запалювали свічки із свіжого воску, пекли хліб з нового борошна і поливали свіжим цьогорічним медом.
  • Трапеза у цей день складається з пирогів і штруделів, з яблучною і грушевою начинкою, печених яблук з меду, узвару або киселю з груш.
  • Обов’язково у цей день необхідно частувати бідняків освяченими плодами.
Заборони на Спаса
  • Зерновий урожай необхідно зібрати до цього дня, інакше дощі завдадуть шкоди. А якщо й дощ омине та вдасться все зібрати — таке зерно й борошно будуть погано зберігатись, цвісти та тхнути сирістю.
  • У цей день заборонено виконувати хатні роботи і працювати, можна лише поратись в саду та готувати на кухні.
  • Не можна відганяти від себе комах і мух. Якщо вони сіли на вас два рази — це добрий знак, який віщує здійснення бажань. Проте не так вже й просто — зустріти комах під кінець літа.
Яблучний Спас знаменує собою закінчення літа. “Прийшов Спас — готуй рукавиці про запас», — віщували наші предки. Після цього свята ночі стають відчутно холоднішими, вдень повітря не таке спекотне — осінь починає брати гору над літом.
Прогнозування погоди
За погодою на Яблучний Спас можна зробити прогноз на наступну зиму. У народі досі говорять: “Який Яблучний Спас, такий і січень буде”; “Яка погода на день Другого Спаса, така буде і на Покрову”; “Якщо 19 серпня сухий день, то й осінь буде суха, якщо мокрий — осінь буде дощовою, на небі жодної хмаринки — чекай морозної зими”.
Прикмети до Яблучного Спасу:
  •  Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
  • Минув Спас – держи кожух про запас.
  • До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  •  Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами .
  •  Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  • Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.
  •  Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно – січень морозяний.
  • Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
  • Пройшов Спас – пішло літо від нас.
Зі святом! Миру, злагоди, Божого захисту та благословення!!!  Підготувала Ольга Аверіна Фото із відкритого доступу мережі Internet