Новини
Суспільство
Екологія

2020-й може стати одним з найспекотніших за всю історію спостережень


Не дивлячись на 60-відсоткову вірогідність Ла-Нінья, що очікується у вересні–листопаді, температура повітря на суші та на морі буде вище середньої.

Фото: pixabay.com

До такого висновку прийшли у ВМО.

Згідно з інформаційним бюлетенем метеорологів по глобальному сезонному клімату, який доповнює бюлетені по Ель-Ніньо та Ла-Нінья, очікується, що температура поверхні моря в період з вересня по листопад 2020 року в цілому буде вищою середнього рівня для більшої частини земної кулі і це буде впливати на температуру на суші.

Варто також зазначити, що, за даними ВМО, існує 60-відсоткова ймовірність розвитку слабкого явища Ла-Нінья у вересні–листопаді 2020 року. Проте, навіть якщо Ла-Нінья буде спостерігатися – його охолоджувальної дії буде недостатньо для того, щоб врівноважити вплив антропогенної зміни клімату – тож 2020 рік може стати одним з найтепліших за всю історію спостережень.

«2020 рік знаходиться на шляху до того, щоб стати одним з найтепліших за всю історію спостережень, з великою кількістю екстремальних погодних явищ – від палючих температур і лісових пожеж до спустошливих повеней і морських хвиль тепла, – заявив Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас. – Це в значній мірі є результатом викидів парникових газів, а не природних кліматичних факторів».

Довідка. Ла-Нінья – зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану. Ель-Ніньйо є явищем планетарного масштабу і прямо чи опосередковано впливає на погоду значної частини Землі. Вважається, що його вплив відчувається й в Україні.

Нагадаємо, літо 2020, ймовірно, може стати одним з найбільш посушливих в Україні. Крім того, варто врахувати ще й той факт, що метеорологічна зима до столиці вперше за 140 років так і не завітала. Тож у результаті в цього року є всі шанси стати другим «рекордним» поспіль. Адже, як повідомляв «Погляд» раніше, 2019 рік став одним з найспекотніших за всю історію спостережень.