Новини
Новини Київської області
Бориспіль

"2019 рік - рік освіти, медицини, доріг та тротуарів",- мер Борисполя Анатолій Федорчук


22 січня міський голова Борисполя Анатолій Федорчук звітував про зроблену роботу у 2019 році.

Розпочав мер із хорошого, у 2006 році в місті проживало 51 тисяча жителів, сьогодні 68. Працездатних жителів 61% , народилося за рік 843 дітей.

"2019 рік - рік освіти, медицини, доріг та тротуарів", - наголосив очільник міста.

Бюджет

"Податки це ціна, яку ми платим за можливість жити в цивілізованому суспільстві. Тож у 2019 році ми мали 851 млн доходів, витратили майже 800 млн видатків. 60% бюджету формує податок на доходи із фізичних осіб.

Ми на Асоціації міст України піднімали питання про те, щоб люди сплачували податки не за місцем роботи, а за місцем проживання. Тому що вони користуються інфраструктурою, школами, лікарнею і це не справедливо, що левова частка доходів сплачуються в інші місця. Звичайно проти цього виступають обласні центри, наша столиця, тому що вони втратять дуже багато".

60% акцизний податок, а це -56 млн грн, плата за надання орендних послуг складає - 7 млн, орендна плата за майно - 6,4 млн та інше. "Разом 550 млн - це так формується міський бюджет".

Протягом 2019 року середня зарплата становила 14, 6 тис грн. Можна сказати, що у Борисполя одна із найвищих зарплат в Київській області та в Україні. У місті створено більше ніж 1000 робочих місць за минулий рік.

Житлово-комунальна сфера

Анатолій Федорчук подякував комунальникам за те, що вони все ж працюють незважаючи на мізерну зарплату і повідомив, що у Борисполі немає проблем із початком опалювального сезону та перебоїв із водопостачанням та дуже багато вкладається коштів у заміну мереж. Так у КП "Бориспільтепломережа" в 2019 році було вкладено 6 млн грн. Це заміна теплових мереж в районі В. Момота, Оврашка та інші. Але треба врази більше вкладати кошти в мережі, бо вони дуже застарілі.

Вагомим досягненням Анатолій Соловйович вважає будівництво станції знезалізнення вартістю 25,5 млн грн, адже тепер вміст заліза відповідатиме стандартам. Також було автоматизовано систему по управлінню диспетчеризації водопровідних і каналізаційних систем.

За кошти міського бюджету зроблені приміщення амбулаторії по вулиці Глибоцька 81, також відремонтовано приміщення реєстраційної служби, приміщення стоматцентру, зроблено ремонт 4 дитячих 1 спортивного майданчика і інше.

Виконано ремонт на основі співфінансування багатоквартирних будинків на суму 3,5 млн грн.

На вуличне освітлення витратили 4,3 млн грн. У 2020 році продовжуватиметься впровадження системи відеоспостереження "Безпечне місто".

На дитячі та спортивні майданчики у 2019-му було витрачено більше 11 млн грн. Капітальний ремонт зроблено на 12 дорогах.

Соцзабезпечення

Діє міський територіальний центр де обслуговуються 920 підопічних, у реабілітаційній установі "Наш Дім" - 36 дітей та в місті діє два дитячі будинки сімейного типу.

1150 осіб отримали матеріальну допомогу, 75 тис виділено на пільги інвалідам по зору, компенсаційні виплати за перевезення громадян залізничним транспортом складають - 350 тис, відшкодування за перевезення громадян міським транспортом - 1 млн 250 тис. 23 атовця навчаються за рахунок міського бюджету в МАУпі. На поїздки волонтерів в зону АТО було виділено майже 250 тис грн.

Охорона здоров'я

Сворено 5 амбулаторій загальної практики медицини, відкрито нову амбулаторію на вулиці Лютнева 12.

Придбано обладнання для амбулаторій по вулиці Київський Шлях 11, 24, Гагаріна 1, на суму 6,2 млн грн. Розпочато капітальний ремонт пологового відділення, на початку 2019 було виділено 3 млн грн, а загальна вартість 46 млн грн. Триває будівництво амбулаторії в районі Розвилки, планується відкриття на початку липня.

Також на вулиці Чехова 2, буде відкрито жіночий центр. Туди буде переведений мамограф, буде закуплене сучасне обладнання і жінки матимуть можливість в одному місці отримати всі послуги.

Через державне недофінансування із міського бюджету було виділено майже мільйон гривень на закупку інсуліну.

Освіта

У місті 12 садочків, 9 шкіл, 4 заклади позашкілля, 3 приватних навчальних заклада і 1 Інклюзивно-ресурсний центр.

"Мені не соромно говорити, що у нас гарні заклади. Для навчання дітей у нас створено всі комфортні умови".

На рік 1 школяр обходився у 2018 році у 12 тисяч гривень, у 2019 в 16,6. Дитина в садочку - 17 тисяч в 2019-му 22 тисячі.

Вперше в історії Борисполя відкрили повноцінний стадіон зі штучним покриттям за майже 16 млн грн. В цьому році планується зробити футбольне поле та волейбольний майданчик на території ліцею "Дизайн-Освіта".

Залучено кошти Європейського інвестиційного банку, а саме 5 млн євро для того, щоб розпочати добудову з реконструкцією школи №5.

"У міськраді сворили програму де встановили доплати вчителям за результат. Тобто, якщо вони підготували стипендіатів обласних чи республіканських конкурсів, то ми доплачуємо10-20% до зарплати". 19 працівників освіти мають доплати.

Культура та мистецтво

Анатолій Федорчук зазначив, що у місті процвітає безкультур'я. Багато коштів витрачається на ремонтні роботи після відпочинку вандалів.

З приводу функціонування кінотеатру, то Анатолій Соловйович зазначив, що хоче зберегти будівлю.

"Наразі ведуться переговори із проектантом і хочемо, що це стало структурним підрозділом нашої культури. Зберегти там зал, зробити сцену, щоб можна проводити концерти. Ну і звичайно при необхідності крутити фільми. Можливо зробимо добудову третього поверху із легких конструкцій, щоб там створити картинну галерею".

Взагалі Анатолій Соловйович підкреслював позитивну динаміку в розвитку Борисполя за 2019 рік і пообіцяв, що 2020-му на місто також чекають покращення.