Новини
Україна

В серпні цього року зафіксували 20 випадків порушення цифрових прав


Фото: Громадський Простір

До порушення цифрових прав включили і указ Президента, згідно якого було заблоковано 240 сайтів.

Такі результати оприлюднені у "Моніторингу порушень цифрових прав в Україні" від громадської організації "Платформа прав людини".

Так серед порушень загального характеру опинились Укази Президента за 2017 та 2018 роки, які передбачають блокування 240 сайтів на три роки. Також згідно з ухвалою Печерського суду у серпні було закрито доступ до 17 інформаційних сайтів, серед яких популярні blogs.korrespondent.net, informator.news, ukrpress.info.

У Лабораторії цифрової безпеки також повідомили, що багато ресурсів блокується для жителів тимчасово непідконтрольних територій України.

Неприємним обмеженням виявилось блокування мережею Facebook пабліку про українську мову Mova, котрий мав близько 520 тисяч підписників.

Зафіксували аналітики і кілька кібератак. Зокрема, зловмисники зламали сервер Чорноморської ТРК та здійснили атаку на сайт видання "Гордон". Також кіберзлочинцям вдалось зламати сайт видання "Новое время" та опублікувати там фейковий матеріал. Про блокування Instagram сторінки через діяльність інтернет-тролів повідомив і мер Києва Віталій Кличко.

До приватних атак на цифрові права у моніторингу віднесли шахрайське отримання банківських даних та продажі баз даних користувачів стороннім особам.