Україна
Головні новини
Суспільство
Здоров'я

+5397 нових хворих на COVID-19: українські лікарі – виснажені


Уперше Україна перетнула позначку 5 тисяч нових випадків COVID-19, виявлених протягом доби. 8 жовтня додалося 5 397 інфікованих коронавірусом громадян, із них 900 осіб госпіталізовано. Таке навантаження медична система України може не витримати, попереджають у МОЗ.

фото з відкритих інтернет-ресурсів

Як і прогнозувалось, в Україні кількість хворих на коронавірусну хворобу невпинно зростає. Від початку епідемії на COVID-19 захворіли 244 734 мешканці України. Із них станом на 8 жовтня побороли недугу 108 233 людини. Від ускладнень перебігу коронавірусної хвороби померли 4 690 пацієнтів.

Активних хворих наразі налічується 131 811 людей. Із них понад 20 тисяч – госпіталізовані, інші лікуються вдома. Під час брифінгу 8 жовтня очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов вкотре наголосив, що кількість реаніматологів, інфекціоністів та лікарів у медичних закладах є обмеженою.

«Медична система не витримає, якщо ми всі без винятку не почнемо дотримуватися встановлених правил епідемічної небезпеки».

Також міністр додав, що найбільш дієвий спосіб зупинити хворобу – це введення жорсткого карантину. Проте Україна наразі «не може піти тим шляхом, яким пішли деякі європейські країни або Ізраїль, що запровадив повний локдаун на 14 днів у зв’язку зі збільшенням кількості хворих».

«Це вводиться, аби розірвати ланцюг передачі хвороби», – уточнив Степанов. Економіка має й надалі працювати, а люди – ходити на роботу та отримувати зарплати.

За словами очільника МОЗу, українські лікарі – виснажені. Вони вже понад півроку працюють у дуже напруженому режимі і в не найкращих умовах – у тих лікарнях, які не ремонтувалися та не відновлювалися останні 30 років. Медики виснажені, але продовжують рятувати життя.

Тож МОЗ закликає всіх громадян користуватися масками і антисептиками, тримати соціальну дистанцію, мінімізувати контакти. Це знизить кількість людей, які захворіли на коронавірус, а отже, врятує не одне людське життя, та зменшить навантаження на лікарів.

фото - unsplash.com

Добова статистика за 8 жовтня

  • захворіли 5 397 осіб;
  • госпіталізовано 900 осіб;
  • померли 93 людини;
  • одужали 2 263 пацієнти;
  • найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 зареєстрована в Харківській (576, в т.ч. м. Харків – 425), м. Київ (422), Одеській (367), Сумській (312) та Дніпропетровській (306) областях.

Нагадаємо, що 7 жовтня в Україні виявили 4 753 нові випадки захворювання на COVID-19. Це черговий антирекорд: МОЗ нарощуватиме обсяги тестувань.

Натомість у ВООЗ вважають, що кожен десятий мешканець світу інфікований коронавірусом.